Bineinteles ca unealta de baza in traforaj este traforajul propriu zis. Cel mai des intalnit este traforajul manual (fig.1), cu care puteti lucra oriunde, nu costa mult si va ofera multe satisfactii. Problema este ca nu se prea mai gaseste, recomand sa-l cautati pe internet sau la cunostinte mai in varsta, care l-au folosit in tinerete la orele de lucru manual din scoala generala, Eu personal folosesc acelasi traforaj din scoala generala. O alternativa la traforajul manual este traforajul electric (masinile de traforat - fig.2). Le puteti gasi cu preturi cuprinse intre 100 euro si cateva sute de euro sau chiar mii. Aceste masini de traforat nu scad cu nimic din meritul vostru in realizarea produsului finit. Munca este cam aceeasi, aveti nevoie de o atentie si concentrare sporita, orice deviere de la model poate compromite totul. Inainte de a lucra cu un traforaj electric, recomand intai lucrul cu un traforaj manual. Cu traforajul manual va veti forma deprinderile de baza, de a taia pe linie, de a taia drept si de a mentine linia modelului.

In afara de traforaj aveti nevoie de un element esential: panzele de traforaj. Pentru a realiza o lucrare de calitate aveti nevoie de panze de calitate. Personal, lucrez cu panze cat mai subtiri, pentru a scoate in evidenta toate detaliile modelului. Acest lucru insa, poate fi o problema pentru incepatori, in sensul ca vor rupe panzele foarte repede. Daca tinem cont de faptul ca sunt destul de scumpe(aproximativ 2 euro duzina), recomand sa folositi panze dimensionate functie de materialul pe care lucrati. In general panzele de traforaj se uzeaza si se rup relativ repede si nu trebuie sa ne sperie acest lucru. Recomand ca atunci cand veti incepe sa traforati sa aveti si un stoc de panze.

Mai aveti nevoie de burghie de dimensiuni mici, marimea:1pana la 3., si de o masina de gaurit. Masina de gaurit ar fi ideal sa fie una verticala, dar pentru inceput puteti folosi orice fel de masina, manual sau electrica. Pentru a vedea modul de lucru efectiv accesati din meniu pagina "Demo".

fig.2 -Traforaj electric
fig.1 - Traforaj manual
SCULE
Translate